Mgr. Terézia Kollárová, absolventka odboru: aplikovaná etika: etická expertíza a etické poradenstvo, denná forma štúdia, 2015; majiteľka Debnička od babičky
Už ako študentka gymnázia som vedela, že moje kroky na vysokú školu budú smerovať k humanitnému odboru. Štúdium etiky v Nitre bolo pre mňa jasná voľba. Ako rodená východniarka som chcela spoznať nový kraj a Nitra je krásne študentské mesto s bohatou kultúrou, ktorú tvoria i mladí študenti UKF. Ako vieme, alebo ako by sme vedieť mali, etika patrí ku každej sfére ľudského života a toto je veľkou výhodou tejto katedry. Mňa tento odbor zaujal najmä svojou pestrosťou. Študentky a študenti
majú možnosť vybrať si zameranie, ktorému by sa chceli venovať. Mojím tajným snom bolo podnikať v gastronómii. Človek by si povedal, že spájať podnikanie v tejto oblasti so štúdiom etiky je úplne zbytočné či priam šialené. Opak je však pravdou. Práve štúdium etiky ma utvrdilo zotrvať v tom, čo ma stále zaujímalo. Momentálne mám s manželom firmu, ktorá sa venuje debničkovému predaju farmárskych potravín.
Preraziť na trhu bolo naozaj náročné, začiatky nás stáli veľa úsilia, ale nevzdali sme sa, nevzdali sme sa ani našich ideálov a sme presvedčení, že aj vďaka tomu sa nášmu podnikaniu darí. Zameriavame sa na predaj kvalitných lokálnych potravín, a teda produktov vyrobených alebo vypestovaných v našom bezprostrednom okolí na východnom Slovensku. Tak podporujeme tunajších ľudí, prinášame hodnotu pre zákazníkov, ktorí by chceli, ale inak nemajú prístup ku kvalitným potravinám. Dnes, keď sme zaplavení masovou produkciou častokrát nekvalitných produktov, predaj
naozaj kvalitných slovenských potravín a produktov z našich fariem sa stal pre nás poslaním. Preto etiku využívame vo svoju podnikaní dennodenne. Našim dodávateľom a farmárom dávame spravodlivú plácu, takisto faktúry platíme načas. Keď urobíme chybu, priznáme si ju. Ak nám chýba produkt pre zákazníka vrátime mu peniaze a nesnažíme sa ho nahradiť bežným produktom z obchodu. Pomáhame si s ďalšími obchodnými partnermi, zdieľame informácie a novinky. Nezavádzame zákazníkov, informujeme o množstvách, zloženiach a podobne. Sú to také každodenné maličkosti, avšak veľmi dôležité. Nám nikdy nešlo o rýchle zbohatnutie.
Stále máme na mysli to, čo som sa počas štúdia naučila, a teda že len poctivé podnikanie sa vypláca a v konečnom dôsledku je prospešné pre nás, ale i pre našich zákazníkov a partnerov. Veľmi citlivo vnímame to, či sa pridŕžame svojej filozofie. V podnikaní sa dokáže veľmi rýchlo zmeniť pôvodný zámer. Preto stále myslíme na to, či naše každodenné kroky smerujú k tomu dobrému cieľu, ktorý sme si na začiatku vytýčili, a teda či naše podnikanie sa bude môcť pýšiť prívlastkom etickým. Spomienky na štúdium etiky, na prednášky, semináre a rôzne diskusie týkajúce sa reálneho života, sú pre mňa stále akýmsi zrkadlom, do ktorého keď sa pozriem, utvrdím sa, či je moje konanie správne.
Na záver by som chcela odkázať všetkým uchádzačom štúdia etiky, aby nepochybovali o tomto odbore a nepodceňovali ho. Je síce pravda, že po absolvovaní tohto odboru možno neexistuje taká priamočiara kariéra ako pri niektorých populárnych odboroch, ale toto štúdium má veľký zámer a potenciál, a človek možno zistí, i o sebe samom, také veci, o ktorých ani netušil. Takže povzbudzujem všetkých, ktorí nad štúdiom etiky v Nitre premýšľajú, aby do toho išli, lebo: študovať etiku sa oplatí 🙂
P.S.: A ešte jedna vec tak trochu z osobného života: s mojím milovaným manželom sme sa spoznali v Nitre, dokonca sme študovali na tej istej chodbe, kde sídli Katedra všeobecnej a aplikovanej etiky 🙂